Maj Sjöwall och Per Wahlöös svit Roman om ett brott innefattar tio stycken böcker, där den första gavs ut 1965 och den sista 1975. Dessa böcker är inte alla lika bra, speciellt den sista, Terroristerna, har märkbara svagheter. Men överlag håller de alla högsta världsklass och har du inte läst dem – gör det! Att kalla böckerna samhällskritiska är ingen överdrift; de visar på den mörka sidan av det svenska samhället som på ytan såg så bra ut. Egentligen kan böckerna bäst beskrivas som samhällsskildringar, och de skrevs under en av de mest omvälvande perioderna under 1900-talet. Utvecklingen från 1965 till 1975 gör att det känns som betydligt mer än tio år mellan de två årtalen.

Men böckerna är mer än bara samhällsskildring och kritik. De är också alldeles utmärkta deckare, med spännande och engagerande historier, bland annat ett klassiskt ”slutet rum”-mysterium. Alla de olika karaktärerna i böckerna känns levande. De flesta är poliser, och det finns de som är kompetenta och de som är pajasar, de som är trevliga och de som är otrevliga. Trots att böckerna skrivits med ett tydligt vänsterpolis så demoniseras polisen inte alls, vilket man annars skulle kunna vänta sig.

I princip alla svenska deckarförfattare idoliserar Sjöwall och Wahlöö, och de fick också mycket uppmärksamhet runtom i världen. De är inte bara stora deckarförfattare med svenska mått mätt. De tillhör världens stora när det kommer till deckare, och deras påverkan på genren når långt utanför Sveriges gränser. Har du inte läst deras klassiska böcker, så gör det!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Post Navigation